Call 24h: 220 571 752

Reservation form

Kalendář
Kalendář
Days:
Total price:  CZK

Jak sehnat nejlevnější letenky?

3 tipy, díky kterým seženete nejlepší cenu

Nákup letenek. Úmorné chvíle, které zažívá každý cestovatel. Hodiny shánění, porovnávání a kombinování, které často končí neúspěchem. Kvůli nekonečným vyhledávačům a neustále kolísajícím cenám je cesta k levným letovým rezervacím dlážděna špičatými kameny. A vysoké ceny letenek odradí nejednoho cestovatele dosáhnout svého snu v podobě návštěvy vytoužené destinace.
A dost. Dost bylo hodinám stráveným na vyhledávačích a jejich procházením bez cíle. 
Chce to plán.
A my vám v tomto článku ukážeme, že to jde. 
Představíme vám teď tři klíčové tipy, které vám při rezervaci dalšího letu ušetří čas, frustraci a hlavně peníze.

1. Nevěřte pohádkám

Spousta tipů, které jste pročetli v (nejlépe PR) článcích o levných letech jsou jen babské rady. A takové babské rady sice sem tam dokáží třeba urychlit porod nebo odstranit zažranou mastnotu na plotýnkách vaší kuchyně, rozhodně však nestačí na algoritmy leteckých společností.
V současnosti jsou již tyto vyhledávací algoritmy na tak vyspělé úrovni, že spousta rad, které možná platily dříve (a možná taky ne), již dnes neplatí. K určování cen a provozování prodejů přistupují cenové algoritmy leteckých společností na základě ročního období, poptávky cestujících, počasí, významných událostí / festivalů, denní doby, konkurenčních cen, cen pohonných hmot a mnohého dalšího.
Nejznámější z těchto mýtů jsou:
  • Letenky a úterý (nebo jakýkoliv jiný konkrétní den) – ne, opravdu neexistuje pravidlo, že by v některý den byly letenky levnější. Pokud si svůj let naplánujete na jakékoliv úterý nebo středu, budete mít let levnější, pravidlo určitých dnů se však vztahuje pouze na den odletu, ne na den objednávání letenek. 
  • Vyhledávání v anonymním režimu – Neexistují žádné důkazy o tom, že vyhledávání inkognito vede k levnějším obchodům. Zkusit to však samozřejmě můžete.
  • Neexistuje žádné přesné datum ani konkrétní časové období, ve kterém si můžete rezervovat letenku nejlevněji pokaždé.
  • Nelze ani předvídat ceny leteckých společností.

2. Buďte flexibilní

Jak už jsme si zdůraznili, neexistuje žádná konzistentní pravda, které dny jsou nejlevnější. Většinu času je levnější letět v pracovní den, i když tomu tak taky není pokaždé. Co však platí pokaždé je, že byste se měli vyhnout příležitostem, kdy lidé cestují nejvíce.
V Evropě je nejlevnější roční doba obvykle:
  • Leden až polovina května
  • Září až začátek prosince
Nejdražší čas k letu je obvykle:
  • Vrcholné léto: od poloviny června do poloviny srpna
  • Vánoce
  • Nový Rok
Bude se také mírně lišit podle konkrétního cíle, zejména kolem populárních festivalů. Například cestovné do Dublinu na den sv. Patrika nebo do Číny na čínský Nový rok opravdu nejsou levné.
Stručně řečeno, pokud budete létat, když létají všichni ostatní, váš lístek vás bude stát více peněz.
3. Porovnávejte
Zlaté pravidlo nakupování:  Vždy porovnávejte ceny letenek. Někteří lidé to nedělají, protože se domnívají, že jejich oblíbená letecká společnost má vždy tu nejlepší nabídku, ale je to chyba. Žádná letecká společnost nemá pokaždé nejlevnější ceny. Pokud nebudete srovnávat, můžete zaplatit několikanásobně víc. A proč platit víc, když nemusíte?

Pojďme se teď společně podívat na ty porovnávače, které je vhodné pravidelně sledovat:

Google lety

Lety Google jsou jedním z nejvýkonnějších vyhledávačů letů na internetu, které se snadno používají a mají mnoho funkcí, které usnadňují lov letenek.Lety Google mají řadu výhod:
  • Jsou rychlejší než kterýkoli jiný vyhledávač letů a zobrazují ceny za měsíce v řádu zlomků sekundy.
  • Mají jednoduché zobrazení kalendáře, které vám zobrazuje nejlevnější jízdné během následujících 12 měsíců.
  • Umožňují vidět nejlevnější místo k letu z letiště v průběhu zvoleného data / časového období.
Ale i nevýhod:
  • Lety Google vyhledávají jízdné prodávané přímo od leteckých společností a hrstku nejlepších online cestovních kanceláří, jako je Expedia nebo Orbitz. Mnohokrát jsou nejlepší ceny nalezeny u menších online cestovních kanceláří, na které se Google Flights nedívá.
  • Neodhalí chyby. Podobně se mnoho chyb objeví pouze na menších webech online cestovních kanceláří. Lety Google tyto chyby nemusí najít.
  • Zobrazují nedostupné nabídky: Google Fly vám jednou za čas řekne, že jízdné je k dispozici za určitou sazbu, ale když kliknete na pokračování v rezervaci, buď cena jízdného přeskočí, nebo není žádný způsob, jak rezervovat online a místo toho vám dá pokyn, aby zavolali na leteckou společnost. (Neobtěžujte se s voláním, nebude to fungovat.) 

Skyscanner

Skyscanner vyhledávání letů je jedním z předních evropských vyhledávačů letů.
Výhody:
  • Skyscanner pokrývá stovky leteckých společností a mnoho cestovních kanceláří během několika sekund. Mají také odkazy na letecké společnosti a cestovní kanceláře ukazující přímé a nepřímé trasy.
  • Výkonná a bezproblémová webová aplikace, která se vyznačuje velmi rychlým letovým vyhledáváním podobným jejich desktopové verzi a umožňuje rychlé a snadné filtrování letů. 
  • Flexibilní vyhledávání letů – to je pravděpodobně jedna z nejsilnějších funkcí Skyscanneru. Umožňuje zákazníkům vidět letové ceny za měsíc nebo dokonce celý rok jednoduše výběrem letové trasy. Má dokonce funkci, která ukazuje nejlevnější lety z jakéhokoli odletového letiště a dokonce nejlepší letové trasy do cíle.
Nevýhody:
  • Pravděpodobně největší stížností spotřebitelů, kteří používají srovnávací stránky, je nesoulad mezi zobrazenou cenou letu a skutečným letem, který se nachází na rezervačním místě. Žádný meta vyhledávač skutečně neunikl tomuto problému, protože existuje tolik zdrojů, které jsou prohledávány současně, a tak někdy mohou být zobrazena nepřesná data.
  • Nejsou vždy nejlevnější. Na trhu existuje celá řada dalších vyhledávačů letů, které mohou občas porazit nabídky Skyscanneru. Doporučujeme proto projít všechny nejrelevantnější vyhledávače a neorientovat se pouze na jeden.
  • Mezi negativními recenzemi zákazníků se také objevují poznámky o zákaznickém servisu - dejte si pozor na změny letového řádu, abyste své peníze neposlali zbytečně.

Momondo

Momondo je další skvělá aplikace, která dostala několik ocenění za nejlepší stránku pro vyhledávání a srovnávání levných letů.
Výhody
  • Pro vyhledání letenek stačí do aplikace pouze zadat vaši destinaci.
  • Dovolená se vším všudy – v aplikaci Momondo si kromě letů můžete vyhledat i ceny hotelů nebo si pronajmout auto.
  • Momondo se může pochlubit více než 700 zdroji a zahrnuje velmi užitečnou možnost letu ve více městech, kterou mnoho jiných vyhledávačů nezná.

Nevýhody
  • Vyhledávání není tak rychlé, jako u předchozích dvou vyhledávačů.
  • Některé lety neexistují. Je to fakt, který ovlivňuje všechny vyhledávače metadat kvůli velkému počtu zdrojů, jenž jsou vyhledávány současně. 
  • Flexibilní data v kalendáři mohou být zavádějící. Někdy vám kalendář může pomoci, ale není vždy úplně přesný. Grafy totiž generují i další uživatelé, kteří hledají lety v těchto různých datech stejnou cestou. Z tohoto důvodu neuvidíte data pro každé datum na každé letové trase. Je tak třeba dbát na pravidelnou aktualizaci grafu, aby byly rychle odstraněny zastaralé letové ceny.
Z průzkumu všech vyhledávačů vyplývá jedno: chcete-li skutečně najít ten nejvýhodnější let, porovnejte porovnávače. To vám umožní nejen najít nejlevnější možnou nabídku, ale také vám umožní rozšířit možnosti rezervace – pokud například nedůvěřujete webům uvedeným na Skyscanneru, můžete jednoduše kliknout na jiný vyhledávač a zarezervovat si přes serióznější stránky stejnou, ne-li lepší cenu.
Podařilo se vám díky našemu článku se lépe zorientovat v džungli nabídek levných letenek? Napište nám! Vaše recenze = naše radost. A nezapomeňte na 3 nejdůležitější body: 
  1. Letenky nejlépe seženete přes vyhledávače
  2. Přeplněný cestovní kufr nejlépe zapnete pokud si na něj kleknete 
  3. Svůj vůz před odletem nejvýhodněji zaparkujete u SMILE Parking!

This website uses cookies in order to provide services, personalised adverts and to analyze visitors. By continuing to use our site, you agree with our policy. More information